dinsdag 24 juni 2008

Scampi met 3 marinades en rijsttomaatjes

Ingrediënten:
voor 4 personen

voor de scampi's:
  • 36 tijgergarnalen jumbo (diepvries)
  • 4 middelgrote pruimtomaten
  • 6 eetl. schaaldierenmarinade (Flamy)
  • 6 eetl. gevogeltemarinade (Flamy)
  • 4 eetl. tomato chutney (Mrs. H.S. Ball's)
  • 2 eetl. arachideolie
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. whisky
  • 1 koffiel. worcestersaus
  • 1 koffiel. sambal oelek
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. platte peterselie
  • 2 eetl.. madraskerrie

voor de rijst:

  • 1 builtje basmatirijst
  • 1 eetl. madraskerrie
  • 1 eetl. dragon
  • 1 eetl. tijm
  • 2 eetl. platte peterselie
  • 1 eetl. munt
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de rijst gaar in heet water met 1 koffiel. madraskerrie en een snuifje zout (kooktijd: zie verpakking). Laat uitlekken en afkoelen
  2. Laat de tijgergarnalen ontdooien
  3. Meng voor de eerste 'sweet' marinade 6 eetl. schaaldierenmarinade met 2 eetl. madraskerrie en 1 eetl. honing. Roer goed dooreen en doe er een derde van de tijgergarnalen bij.
  4. Meng voor de 'hot' marinade 6 eetl. gevogeltemarinade met 1 koffiel. sambal oelek. Roer goed en doe er ook een derde van de tijgergarnalen bij
  5. Meng voor de 'funny' marinade 2 eetl. arachideolie met 4 eetl. tomatenchutney , de whisky, de worcestersaus, een fijngesnipperd teentje knoflook en 2 eetl. fijngesnipperde platte peterselie. Meng goed dooreen en voeg er de rest van de tijgergarnalen bij
  6. Zet de tijgergarnalen in hun marinade enkele uurtjes op een koele plaats
  7. Snipper de dragon, de tijm, de peterselie en de munt fijn
  8. Meng de afgekoelde rijst met de fijngesnipperde verse kruiden, peper en zout
  9. Snij de pruimtomaten overlangs door en hol ze uit. Vul op met het rijstmengsel. Bestrijk een geperforeerd aluminium schaaltje met olijfolie en zet er de gevulde tomaatjes op
  10. Rijg de scampi's per 3 soort per soort op dubbele spiesen
  11. Zet de tomaatjes een 20-tal min. op de grill (best onder een gesloten deksel). De laatste 5 min. legt u er de tijgergarnalen bij. Draai de brochettes om van zodra ze verkleuren
  12. Schik de pittig gemarineerde tijgergarnalen op het bord en serveer met het rijsttomaatje. Werk af met een vers takje groen

Tip:

Hebt u liever propere handen aan tafel? Dan kan u de tijgergarnalen ook pellen. Zorg er dan wel voor dat u ze zeker niet langer dan 3 u laat marineren. Roer ook de marinade regelmatig om.

Geen opmerkingen: