maandag 12 januari 2009

Aardappelsoep met look en zalmhapjes


Ingrediënten:
voor 4 personen

  • 3 bollen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 1 sjalot
  • preiwit
  • 1/3 van een bosje peterselie
  • 1 eetl. boter
  • 50 gr. pecorino
  • 1 l. vleesbouillon (2 blokjes opgelost in 1 l. heet water)
  • 2 dl. witte wijn
  • peper en zout

Voor de bladerdeeghapjes:

  • 1 à 2 sneden gerookte zalm
  • 1 plak bladerdeeg van 90 gr. (diepvries, Marc Payot)
  • 1 ei

Bereiding:

  1. Snij het preiwit, de sjalot en de aardappelen grof
  2. Knip de peterselie fijn
  3. Pel de bollen knoflook, snij de teentjes in twee en verwijder de kiem. Breng water aan de kook en leg er de teentjes knoflook in gedurende 2 min. Giet af, neem vers water en herhaal dit nog eens
  4. Maak met een dunschiller schilfers van de pecorino
  5. Laat het bladerdeeg gedurende 15 min. ontdooien en snij in 8 gelijke delen
  6. Snij de zalm in 8 stukken en leg op het voorgesneden bladerdeeg
  7. Sluit de bladerdeeghapjes door de uiteinden van elk stuk naar het midden te brengen
  8. Klop het ei los met een vork en strijk er de bladerdeeghapjes mee in
  9. Verwarm 1 eetl. boter in een kookpan en laat de aardappelen, de prei en de sjalot gedurende 2 min. sudderen
  10. Voeg het knoflook toe en giet de witte wijn en de bouillon over de groenten
  11. Laat nog 20 min. sudderen
  12. Leg de bladerdeeghapjes op een beboterde plaat en schuif gedurende 15 à 20 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven tot ze goudgeel zijn
  13. Mix de soep fijn, kruid met peper en zout
  14. Serveer de soep in diepe borden en bestrooi rijkelijk met fijngesnipperde peterselie en schilfers pecorino. Versier elk bord met 2 bladerdeeghapjes met zalm

origineel recept: Colruyt

Geen opmerkingen: